အစာစားျပီးလွ်င္ ေရွာင္ရမည့္အေၾကာင္း (၇)မ်ိဳး
(၁)ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္-
အစာစားျပီးလို႔ေဆးလိပ္ေလးတစ္လိပ္ခဲျပီး ထမင္းလံုးစီသူေတြသတိထားဖြယ္ပါ။အဲလိုအစာခ်က္ေနခ်ိန္မွာ ေဆးလိပ္တစ္လိပ္ေသာက္ရင္ ပံုမွန္ခ်ိန္မွာ ဆယ္လိပ္ေသာက္တာနဲ႔ညီတဲ့အထိ ပိုမိုဆိုးက်ိဳးေပးေၾကာင္း က်န္းမာေရးပညာရွင္မ်ား စမ္းသပ္အတည္ျပဳသတင္းထုတ္ျပန္ျပီးျဖစ္ပါတယ္။
(၂)သစ္သီး၀လံေတြ ခ်က္ခ်င္းမစားပါႏွင့္-
ဒီလိုလုပ္ရင္ အစာအိမ္ထဲမွာေလပြေစပါတယ္။အစာစုပ္ယူမွဳကိုေႏွာင့္ယွက္ပါတယ္။အသက္အရြယ္ေလး အနည္းငယ္ရလာရံုနဲ႔သိသာလာပါတယ္။ဒါေၾကာင့္သစ္သီးေတြဟာ က်န္းမာေရးကိုဘက္စံုအေထာက္အကူျပဳတယ္ဆိုေပမယ့္ အနည္းဆံုး တစ္နာရီၾကာမွစားမွသာ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက အဆိုျပဳထားပါတယ္။
(၃)လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ပါႏွင့္-
လက္ဖက္ထဲမွာအက္ဆစ္ဓာတ္မ်ားမ်ားပါပါတယ္။ဒီအက္ဆစ္ဓာတ္အမ်ိဳးအစားေတြက ကြ်န္ေတာ္တို႔စားလိုက္တဲ့ အစာထဲမွာပါတဲ့ အသားဓာတ္မ်ားကို မာခဲလံုးစုသြားေစပါတယ္။ဒီေတာ့ အသားဓာတ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ရာမွာ ေႏွာင့္ေႏွးေစပါတယ္။စုပ္ယူမွဳမွာလဲ ထိခိုက္ေစပါတယ္။လက္ဖက္ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ျခင္းရဲ့ ေကာင္းမြန္လွတဲ့အာနိသင္ေတြကိုလိုခ်င္တယ္ဆိုေပမယ့္ စားျပီးျပီးခ်င္းေတာ့ မေသာက္သင့္ဘူးလို့ ဆိုပါတယ္။(ဒီေနရာမွာ ပညာရွင္မ်ားရဲ့ အာေဘာ္အတိုင္းေဖာ္ျပလိုက္ျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။ထမင္းကို လက္ဖက္နဲ႔စားတတ္တဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္တတ္တဲ့ ကြ်န္ေတာ္တုိ႔ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြအတြက္လဲ ျပင္နိုင္ရင္ေတာ့လဲ ေကာင္းမယ္ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။အထူးသျဖင့္ အစာစုပ္ယူမွဳမေကာင္းတဲ့ေရာဂါ(MalabsorptionSyndrome)၊ သည္းေျခအိတ္ေရာဂါ၊ပန္ကရိယေရာဂါမ်ားရွိသူေတြကေတာ့ တကယ္ဆင္ျခင္သင့္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ဒီေရာဂါသည္ေတြမွာ အသားဓာတ္ေျခဖ်က္မွဳစုပ္ယူမွဳေတြမွာ ျပႆနာရွိျပီးသားမို႔ ပိုဆိုးသြားနိုင္ပါတယ္)
(၄)ဗိုက္ျပည့္တယ္ဆိုျပီး ခါးပတ္ကိုခ်က္ခ်င္းမေလွ်ာ့ပါႏွင့္-
အခန္႔မသင့္ရင္ အူေတြလိမ္သြားျပီး ပိတ္သြားတတ္ပါတယ္။ေပါက္ေပါက္ရွာရွာ ဒီလိုလုပ္လို႔ေဆးရံုေရာက္လာသူကို ကြ်န္ေတာ္တကယ္ေတြ႕ဖူးပါတယ္။
(၅)ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္-
ေရခ်ိဳးလိုက္ရင္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ ပံုမွန္တံု႔ျပန္မွဳက ကိုယ္တြင္းအဂၤါေတြကို ေသြးေလွ်ာ့ေပးျပီး အေရျပားနဲ႔ ေျခေတြလက္ေတြကိုယ္အစြန္ဖ်ားပိုင္းေတြကို ေသြးေတြပိုေပးပါတယ္။ဒါမွ ခႏၶာကိုယ္ကေန အပူဆံုးရွံဳးမွဳကို ကာကြယ္နိုင္မွာမို႔ပါ။ဒီေတာ့ေသြးလွည့္ပတ္မွဳနည္းသြားတဲ့အတြက္ အစာေတြအူလမ္းေၾကာင္းထဲမွာေရႊ႕ေျပာင္းရာမွာ ေခ်ဖ်က္ရာမွာ လံုေလာက္တဲ့စြမ္းအင္မရနိုင္ေတာ့ပဲ အူနံရံေတြထိခိုက္ပါတယ္။ဗိုက္ေတာင္ေအာင့္လာတတ္ပါတယ္။(ဒါေပမယ့္ ကြ်န္ေတာ္တို႔အရပ္ထဲမွာေျပာေနတဲ့ ထမင္းစားျပီးေရခ်ိဳးရင္ ေရဖ်ဥ္းစြဲတယ္ဆိုတဲ့ စကားကေတာ့ အယူအဆအမွားသက္သက္သာျဖစ္ေၾကာင္းပါ၊ေရဖ်ဥ္းစြဲျခင္းဟာ အသည္းေရာဂါမ်ားမွာအမ်ားဆံုးျဖစ္ရျပီး ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊အာဟာရလြန္စြာခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေတြေၾကာင့္ျဖစ္ရျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္)
(၆)ဟိုဟိုဒီဒီလမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္-
ထမင္းစားျပီးတိုင္း ေျခလွမ္း ၁၀၀ ေလွ်ာက္ရင္ အသက္ ၉၉ ႏွစ္အထိေနရမယ္ဆိုတဲ့စကားဟာ မွားယြင္းေသာဆိုရိုးစကားသာျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါတယ္။ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ အမွတ္(၅)မွာေဖာ္ျပခဲ့တဲ့အတိုင္း ဦးစားေပးေသြးျဖန္႔ေ၀မွဳစနစ္အရ ေျခေတြလက္ေတြကို ေသြးပိုေပးလိုက္လို့ အစာလမ္းေၾကာင္းေတာက္ေလွ်ာက္မွာ ေသြးအရနည္းသြားေစျပီး အစစအရာရာထိခိုက္ေစပါတယ္။
(၇)ခ်က္ခ်င္းအိပ္မပစ္လိုက္ပါႏွင့္-
အစာမေၾကျဖစ္ေစရံုမက အစာအိမ္ေရာဂါနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းကူးစက္ေရာဂါေတြကို အားေပးတယ္လို႔ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ဒါ့အျပင္ အစာစားျပီးတာနဲ႔ အိပ္ျခင္းဟာ သင့္ကိုပိုမို၀ေစမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။
မွတ္ခ်က္။ ။ (မက္ဖန္မွ ကူးယူတင္ျပသည္)
အစာစားျပီးလို႔ေဆးလိပ္ေလးတစ္လိပ္ခဲျပီး ထမင္းလံုးစီသူေတြသတိထားဖြယ္ပါ။အဲလိုအစာခ်က္ေနခ်ိန္မွာ ေဆးလိပ္တစ္လိပ္ေသာက္ရင္ ပံုမွန္ခ်ိန္မွာ ဆယ္လိပ္ေသာက္တာနဲ႔ညီတဲ့အထိ ပိုမိုဆိုးက်ိဳးေပးေၾကာင္း က်န္းမာေရးပညာရွင္မ်ား စမ္းသပ္အတည္ျပဳသတင္းထုတ္ျပန္ျပီးျဖစ္ပါတယ္။
(၂)သစ္သီး၀လံေတြ ခ်က္ခ်င္းမစားပါႏွင့္-
ဒီလိုလုပ္ရင္ အစာအိမ္ထဲမွာေလပြေစပါတယ္။အစာစုပ္ယူမွဳကိုေႏွာင့္ယွက္ပါတယ္။အသက္အရြယ္ေလး အနည္းငယ္ရလာရံုနဲ႔သိသာလာပါတယ္။ဒါေၾကာင့္သစ္သီးေတြဟာ က်န္းမာေရးကိုဘက္စံုအေထာက္အကူျပဳတယ္ဆိုေပမယ့္ အနည္းဆံုး တစ္နာရီၾကာမွစားမွသာ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက အဆိုျပဳထားပါတယ္။
(၃)လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ပါႏွင့္-
လက္ဖက္ထဲမွာအက္ဆစ္ဓာတ္မ်ားမ်ားပါပါတယ္။ဒီအက္ဆစ္ဓာတ္အမ်ိဳးအစားေတြက ကြ်န္ေတာ္တို႔စားလိုက္တဲ့ အစာထဲမွာပါတဲ့ အသားဓာတ္မ်ားကို မာခဲလံုးစုသြားေစပါတယ္။ဒီေတာ့ အသားဓာတ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ရာမွာ ေႏွာင့္ေႏွးေစပါတယ္။စုပ္ယူမွဳမွာလဲ ထိခိုက္ေစပါတယ္။လက္ဖက္ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ျခင္းရဲ့ ေကာင္းမြန္လွတဲ့အာနိသင္ေတြကိုလိုခ်င္တယ္ဆိုေပမယ့္ စားျပီးျပီးခ်င္းေတာ့ မေသာက္သင့္ဘူးလို့ ဆိုပါတယ္။(ဒီေနရာမွာ ပညာရွင္မ်ားရဲ့ အာေဘာ္အတိုင္းေဖာ္ျပလိုက္ျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။ထမင္းကို လက္ဖက္နဲ႔စားတတ္တဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္တတ္တဲ့ ကြ်န္ေတာ္တုိ႔ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြအတြက္လဲ ျပင္နိုင္ရင္ေတာ့လဲ ေကာင္းမယ္ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။အထူးသျဖင့္ အစာစုပ္ယူမွဳမေကာင္းတဲ့ေရာဂါ(MalabsorptionSyndrome)၊ သည္းေျခအိတ္ေရာဂါ၊ပန္ကရိယေရာဂါမ်ားရွိသူေတြကေတာ့ တကယ္ဆင္ျခင္သင့္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ဒီေရာဂါသည္ေတြမွာ အသားဓာတ္ေျခဖ်က္မွဳစုပ္ယူမွဳေတြမွာ ျပႆနာရွိျပီးသားမို႔ ပိုဆိုးသြားနိုင္ပါတယ္)
(၄)ဗိုက္ျပည့္တယ္ဆိုျပီး ခါးပတ္ကိုခ်က္ခ်င္းမေလွ်ာ့ပါႏွင့္-
အခန္႔မသင့္ရင္ အူေတြလိမ္သြားျပီး ပိတ္သြားတတ္ပါတယ္။ေပါက္ေပါက္ရွာရွာ ဒီလိုလုပ္လို႔ေဆးရံုေရာက္လာသူကို ကြ်န္ေတာ္တကယ္ေတြ႕ဖူးပါတယ္။
(၅)ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္-
ေရခ်ိဳးလိုက္ရင္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ ပံုမွန္တံု႔ျပန္မွဳက ကိုယ္တြင္းအဂၤါေတြကို ေသြးေလွ်ာ့ေပးျပီး အေရျပားနဲ႔ ေျခေတြလက္ေတြကိုယ္အစြန္ဖ်ားပိုင္းေတြကို ေသြးေတြပိုေပးပါတယ္။ဒါမွ ခႏၶာကိုယ္ကေန အပူဆံုးရွံဳးမွဳကို ကာကြယ္နိုင္မွာမို႔ပါ။ဒီေတာ့ေသြးလွည့္ပတ္မွဳနည္းသြားတဲ့အတြက္ အစာေတြအူလမ္းေၾကာင္းထဲမွာေရႊ႕ေျပာင္းရာမွာ ေခ်ဖ်က္ရာမွာ လံုေလာက္တဲ့စြမ္းအင္မရနိုင္ေတာ့ပဲ အူနံရံေတြထိခိုက္ပါတယ္။ဗိုက္ေတာင္ေအာင့္လာတတ္ပါတယ္။(ဒါေပမယ့္ ကြ်န္ေတာ္တို႔အရပ္ထဲမွာေျပာေနတဲ့ ထမင္းစားျပီးေရခ်ိဳးရင္ ေရဖ်ဥ္းစြဲတယ္ဆိုတဲ့ စကားကေတာ့ အယူအဆအမွားသက္သက္သာျဖစ္ေၾကာင္းပါ၊ေရဖ်ဥ္းစြဲျခင္းဟာ အသည္းေရာဂါမ်ားမွာအမ်ားဆံုးျဖစ္ရျပီး ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊အာဟာရလြန္စြာခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေတြေၾကာင့္ျဖစ္ရျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္)
(၆)ဟိုဟိုဒီဒီလမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္-
ထမင္းစားျပီးတိုင္း ေျခလွမ္း ၁၀၀ ေလွ်ာက္ရင္ အသက္ ၉၉ ႏွစ္အထိေနရမယ္ဆိုတဲ့စကားဟာ မွားယြင္းေသာဆိုရိုးစကားသာျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါတယ္။ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ အမွတ္(၅)မွာေဖာ္ျပခဲ့တဲ့အတိုင္း ဦးစားေပးေသြးျဖန္႔ေ၀မွဳစနစ္အရ ေျခေတြလက္ေတြကို ေသြးပိုေပးလိုက္လို့ အစာလမ္းေၾကာင္းေတာက္ေလွ်ာက္မွာ ေသြးအရနည္းသြားေစျပီး အစစအရာရာထိခိုက္ေစပါတယ္။
(၇)ခ်က္ခ်င္းအိပ္မပစ္လိုက္ပါႏွင့္-
အစာမေၾကျဖစ္ေစရံုမက အစာအိမ္ေရာဂါနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းကူးစက္ေရာဂါေတြကို အားေပးတယ္လို႔ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ဒါ့အျပင္ အစာစားျပီးတာနဲ႔ အိပ္ျခင္းဟာ သင့္ကိုပိုမို၀ေစမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။
မွတ္ခ်က္။ ။ (မက္ဖန္မွ ကူးယူတင္ျပသည္)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment